Αιχμαλωτίζοντας την περιέργειά τους και εμπνέοντας δέος – #FolkloreThursday

1
Αιχμαλωτίζοντας την περιέργειά τους και εμπνέοντας δέος – #FolkloreThursday

Πάντα αγαπούσα ιδιαίτερα τη λαογραφία της φύσης. Παρέχει μια τόσο όμορφη ματιά στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα σημάδια από τη φύση ως τρόπο πλοήγησης στην καθημερινή ζωή. Αποκαλύπτει πόσο συντονισμένοι ήταν οι άνθρωποι με τον φυσικό κόσμο και την άμπωτη και τη ροή των εποχών. Ο εντοπισμός ορισμένων ζώων ή πουλιών συνδέθηκε με καλή ή κακή τύχη. φυτά και λουλούδια χρησιμοποιήθηκαν ως θεραπείες. Και ιστορίες φανταστικών πλασμάτων, όπως νεράιδες και ξωτικά, ειπώθηκαν για να εξηγήσουν ανεξήγητα γεγονότα.

Για μένα, η λαογραφία έχει προσθέσει ένα εντελώς νέο επίπεδο ενδιαφέροντος και ίντριγκας στον κόσμο γύρω μου. Κάθε φυτό, λουλούδι, δέντρο, πουλί και πλάσμα συνδέεται με τη λαογραφία, όπως η αρχή εκατοντάδων μικροσκοπικών ιστοριών που περιμένουν να ειπωθούν.

Ως οικογένεια, μας αρέσει να περπατάμε και καθώς περνάμε στο τοπικό τοπίο, διαπιστώνω ότι όταν μοιράζομαι ένα κομμάτι λαογραφίας με τα παιδιά μου για κάποιο περαστικό πουλί ή αξιόλογο δέντρο, και αυτά ασχολούνται περισσότερο με το περιβάλλον τους. Όταν επιλέγουμε ένα μέρος για πικνίκ, επισημαίνω ότι πρέπει να αποφεύγουμε να καθόμαστε κάτω από μια φτελιά γιατί η λαογραφία τη θεωρεί «δόλιο δέντρο», καθώς είναι πιθανό να ρίξουν ένα νεκρό κλαδί χωρίς προειδοποίηση. Ομοίως, προειδοποιώ να μην αποκοιμηθείτε κάτω από έναν ηλικιωμένο, καθώς λέγεται ότι το άρωμα από τα λουλούδια τους μπορεί να σας οδηγήσει σε ύπνο από τον οποίο δεν θα ξυπνήσετε ποτέ. Μακριά από το να τρομοκρατούνται από αυτά τα δύο μάλλον δυσοίωνα κομμάτια της παράδοσης, αλλά τα παιδιά μου ενθουσιάζονται και θέλουν αμέσως να συζητήσουν ποια άλλα φυτά ή δέντρα θα μπορούσαν να κάνουν καλά ή κακά σημεία για πικνίκ σύμφωνα με τη λαογραφία.

Ήταν τέτοιες στιγμές που με ενέπνευσαν να γράψω Lore of the Wild, η εικονογραφημένη συλλογή μου από λαογραφία της φύσης από όλο τον κόσμο για παιδιά. Τα τελευταία χρόνια η γραφή στη φύση έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής, αλλά ένιωσα ότι υπήρχε ένα πραγματικό κενό όταν ήρθε η ώρα να μυήσω τα παιδιά στις χαρές της λαογραφίας. Τα παιδιά είναι τόσο πρόθυμα να μάθουν και συνδέοντας το τοπίο, τα ζώα, τα πουλιά, τα δέντρα και τα φυτά με μύθους, θρύλους και θρύλους, δημιουργεί έναν νέο τρόπο ματιάς στον κόσμο και ενθαρρύνει τα παιδιά να βρουν δέος στη φύση.

Εξώφυλλο βιβλίου Lore of the Wild
Από Lore of the Wild: Folklore and Wisdom from Nature από τους Cock-Starkey, Claire, Aitch.

Όταν ένα κρίνο της κοιλάδας εμφανίζεται στον κήπο μου, τα παιδιά μπορεί να του ρίξουν μια περαστική ματιά ή να μυρίσουν το υπέροχο άρωμά του αν το κουνήσω ικετευτικά κάτω από τη μύτη τους. Αλλά αν το προσεγγίσω με διαφορετικό τρόπο και μοιραστώ μαζί τους κάποια λαογραφία, δημιουργεί αμέσως μια δυνατή διανοητική εικόνα και δένει μια ιστορία με το φυτό. Το Lily of the Valley γίνεται σχεδόν απόκοσμο όταν μοιραζόμαστε το νορβηγικό παραμύθι που λέει ότι δημιουργήθηκε από τη θεά της άνοιξης, που ήθελε να φωτίσει τις σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Ομοίως, όταν ο γιος μου πηδάει στο κρεβάτι του για να κρυφτεί από μια αράχνη, βρίσκω ότι η συμπεριφορά του απέναντί ​​τους μαλακώνει αν του πω ότι στην ευρωπαϊκή παράδοση οι αράχνες θεωρούνται καλό πράγμα αφού τρώνε μύγες στο σπίτι. Η λαογραφία κάνει το συνηθισμένο εξαιρετικό.

Το Weatherlore είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να ενδιαφερθούν για τη λαογραφία. Οι γάτες, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικοί προγνωστικοί παράγοντες του καιρού. Λέγεται ότι εάν τα μουστάκια τους βγαίνουν δύσκαμπτα τότε αναμένεται καλός καιρός, αλλά αν τα μουστάκια τους πέφτουν, τότε οφείλεται βροχή. Λατρεύω το πώς αυτό εμποτίζει τη γάτα με μαγικές ιδιότητες και ενθαρρύνει τα παιδιά να παρατηρούν τις γάτες πιο προσεκτικά. Η συμβολή της επιστήμης και της λαογραφίας μπορεί να φανεί και στα αρούμ κρίνα. Αυτά τα πανέμορφα λευκά λουλούδια αναδίδουν μια αμυδρή λάμψη το σούρουπο και έτσι ήταν γνωστά στην καθομιλουμένη ως «Λαμπτήρες νεράιδων». Η λάμψη αποδεικνύεται από την επιστήμη, αλλά το θαύμα προέρχεται από τη λαογραφική τους εξήγηση.

Σελίδες βιβλίων με εικονογραφήσεις του ήλιου και των γατών
Από Lore of the Wild: Folklore and Wisdom from Nature από τους Cock-Starkey, Claire, Aitch.

Κατά τη σύνταξη της λαογραφίας που θα συμπεριληφθεί στο βιβλίο την ομαδοποίησα σε κεφάλαια: ζώα; πουλιά? έντομα? λουλούδια, δέντρα και φυτά. καιρικές γνώσεις? και οιωνοί. Διαπίστωσα ότι όταν ερευνούσα τις παραδόσεις για κάθε θέμα ήταν συναρπαστικό να βλέπω πώς διέφερε η λαογραφία σε όλο τον κόσμο. Στους ιθαγενείς Αμερικανούς, οι πάπιες απεικονίζονται συχνά ως αργόστροφες, ενώ στην Κίνα και την Ιαπωνία οι πάπιες συνδέονται με την ευτυχία και το να βλέπεις μια πετάξει από πάνω θεωρείται σημάδι ότι σύντομα θα περάσουν οι δύσκολες στιγμές. Στην ελληνική μυθολογία, ο ασφόδελος ήταν το μόνο λουλούδι που βρέθηκε στις όχθες του ποταμού Στύγας στον Κάτω Κόσμο. Στην Ουαλία πίστευαν ότι το άτομο που βρήκε τον πρώτο ασφόδελο της άνοιξης θα συνέχιζε να βρει χρυσό τους επόμενους μήνες. Η συζήτηση για τις διαφορετικές έννοιες που αποδίδονται στα ίδια πράγματα σε διαφορετικούς πολιτισμούς παρέχει έναν καλό τρόπο σκέψης και συζήτησης για το πώς δημιουργούνται και μεταδίδονται ήθη και έθιμα.

Ήμουν πραγματικά τυχερός που ο Aitch έκανε τις εικονογραφήσεις Lore of the Wild. Οι όμορφες, λαϊκές εικόνες της ζωντάνεψαν πραγματικά το κείμενο και έκαναν τις ιστορίες πολύ πιο προσιτές στους νεότερους αναγνώστες. Κάθε εικόνα φέρνει νέες λεπτομέρειες κάθε φορά που την κοιτάτε, παρέχοντας ένα μαγευτικό κομπλιμέντο στο κείμενο. Η λαογραφία προσφέρεται ιδιαίτερα στην εικονογράφηση. Απλώς σκεφτείτε πόσο διαμορφωτικές ήταν οι εικονογραφήσεις των νεράιδων λουλουδιών της Cicely Mary Barker και πόσο επηρεάζουν οι εικονογραφήσεις του Arthur Rackham, θέτοντας την αισθητική του παραμυθιού για εκατομμύρια παιδιά.

Σελίδες βιβλίου με εικονογραφήσεις ενός κοριτσιού και λουλουδιών
Από Lore of the Wild: Folklore and Wisdom from Nature από τους Cock-Starkey, Claire, Aitch.

Η λαογραφία της φύσης είναι ένας τόσο υπέροχος τρόπος για να πυροδοτήσει τη φαντασία των παιδιών και να τα κάνει να ασχοληθούν με τον φυσικό κόσμο γύρω τους. πραγματικά ελπίζω Lore of the Wild θα κρατήσει ζωντανές αυτές τις παραδοσιακές ιστορίες και πεποιθήσεις και θα μυήσει τα παιδιά σε έναν εντελώς νέο τρόπο να βλέπουν τον κόσμο.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar