Βενεζουέλα και επενδύσεις. Μια νέα πραγματικότητα.

0
Βενεζουέλα και επενδύσεις.  Μια νέα πραγματικότητα.

Γραμμένο από Yeoshua Bograd L. Caracas, Βενεζουέλα. Σεπτέμβριος, 2022.

Βενεζουέλα. Που είμαστε?

Πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2021, γράψαμε σε αυτό το blog:

«Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, αντιμετώπισε την πανδημία COVID-19 ενώ αντιμετώπιζε την έβδομη συνεχή χρονιά ύφεσης, με συσσωρευμένη πτώση άνω του 70% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το μέγεθος της πτώσης έχει μειωθεί και ορισμένοι εκτιμούν ότι η Το ΑΕΠ θα αυξηθεί μεταξύ 2021 και 2022

Τώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του «World Economic Outlook, Απρίλιος 2022», εκτιμά η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε 1,5% μέχρι το τέλος του 2022.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2022, το Reuters υπογράμμισε ότι η επενδυτική τράπεζα Credit Suisse εκτίμησε ανάπτυξη 20% για το τρέχον έτος, τροποποιώντας την προηγούμενη εκτίμηση 4,5%, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου. Ομοίως, υπολόγισε αύξηση του ΑΕΠ 8% για το 2023.

Το BBC αναφέρει ότι η ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων της Βενεζουέλας Ecoanálitica αναμένει αύξηση 8% του ΑΕΠ και 12% αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η παραγωγή πετρελαίου, ιστορικά η κύρια βιομηχανία της χώρας, παρουσιάζει επίσης σημάδια ανάκαμψης, φθάνοντας σε επίπεδο 775.000 βαρελιών την ημέρα και αφήνοντας πίσω μέσους όρους μικρότερους από 400.000 βαρέλια την ημέρα, όπως δημοσίευσαν οι EFE και DW τον Μάιο και τον Ιούλιο του Αυτή την χρονιά. Αυτό είναι σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μια τιμή ανά βαρέλι που υπερβαίνει τα 100 USD.

Συμπερασματικά, μετά από μια πολύ μεγάλη πτώση, η χώρα παρουσιάζει ενδιαφέροντα σημάδια ανάκαμψης.

Βενεζουέλα και ΗΠΑ, μερικές ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις.

Η ύπαρξη καλών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναμφίβολα ένα εργαλείο που, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, θα μπορούσε να αποφέρει αμέτρητα οφέλη για τη χώρα.

Μετά από μερικά χρόνια δύσκολων σχέσεων, έγιναν κάποιες καλοπροαίρετες πράξεις και από τις δύο πλευρές για χάρη της εξομάλυνσης των σχέσεων.

Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις είναι αυτή που αναφέρεται σε μια είδηση ​​που εμφανίζεται σε πολλές ιστοσελίδες σχετικά με την εξουσιοδότηση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου δύο εταιρείες πετρελαίου, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol, να αρχίσουν να στέλνουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη μετά τον Ιούλιο ( World Energy Trade, Ιούνιος 2022) ή την εξουσιοδότηση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μέσω του Office of Foreign Assets Control (OFAC), για την εξαγωγή υγραερίου πετρελαίου (Bloomberg, Ιούλιος 2022).

Η Βενεζουέλα βρίσκεται ξανά στο ραντάρ διεθνών επενδυτών.

Μετά από μακρά αναμονή, η Βενεζουέλα βρίσκεται ξανά στο ραντάρ διεθνών επενδυτών.

Τέτοια είναι η περίπτωση μεγάλων επενδυτικών ομίλων όπως π.χ Phoenix Global Investment, 3B1 Macaw, και Κεφάλαιο κλίμακας, οι οποίες έχουν αποκτήσει δραστηριότητες σημαντικών εταιρειών τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτές οι πληροφορίες είναι του δημόσιου τομέα και μπορούν να επαληθευτούν σε διαφορετικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Phoenix Global Investment, μια εταιρεία συμβούλων και επενδύσεων με έδρα τις ΗΠΑ και με δραστηριότητες στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, απέκτησε τις δραστηριότητες της Cargill το 2020.

Επίσης, το 2020, 3B1 Ταμείο Guacamayaεπενδυτικό ταμείο, εξαγόρασε την Corimon, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές χρωμάτων στη χώρα.

Τελικά, Κεφάλαιο κλίμακαςμε έδρα το Μαϊάμι, το Λονδίνο και τη Χιλή, ανακοίνωσε το 2020 ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με την DIRECTV Latin America LLC για την αγορά του αποθέματος των Galaxy Entertainment de Venezuela SAT III R CA και Galaxy Entertainment de Venezuela, CA

Επιπλέον, πριν από λίγες εβδομάδες το Reuters ανέφερε ότι δύο αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, Gramercy Funds Management και Atmos Global Energyείχε δημιουργήσει μια κοινοπραξία με μια εταιρεία της Βενεζουέλας (Inelectra Group) για τη συνέχιση έργων έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Η Βενεζουέλα ετοιμάζεται να λάβει νέες επενδύσεις.

Οι επενδύσεις εμπλέκονται αναγκαστικά σε οποιαδήποτε διαδικασία ανάκαμψης και η Βενεζουέλα δημιουργεί το σκηνικό για τη λήψη νέων επενδύσεων τόσο από εγχώριους επενδυτές όσο και από ξένους επενδυτές.

Ένα καλό παράδειγμα είναι η πρόσφατη ανακοίνωση για ένταξη στο χρηματιστήριο ενός ομίλου μετοχών ορισμένων από τις μεγάλες δημόσιες εταιρείες, όπως π.χ. Τράπεζα της Βενεζουέλας (μία από τις κύριες τράπεζες της χώρας), National Limited Telephone Company of Venezuela – CANTV (μία από τις κύριες εταιρείες σταθερών τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου) ή Movilnet (μία από τις κύριες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας).

Επιπλέον, έχει δημοσιευτεί νόμος για την προώθηση των startups. Μέχρι σήμερα, έχουν θεσπιστεί διαφορετικά νομικά μέτρα για την απαλλαγή των νεοφυών επιχειρήσεων από την πληρωμή τελών εγγραφής στα Μητρώα Εμπορευμάτων. Ομοίως, οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν εξαιρεθεί από την πληρωμή τελών κατά την εγγραφή τους σε διαφορετικούς κρατικούς φορείς.

Επίσης, πρέπει να εξεταστεί η πρόσφατη ψήφιση του Οργανικού Νόμου των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Σκοπός του εν λόγω Νόμου είναι η δημιουργία και ανάπτυξη των λεγόμενων Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), καθώς και των σχετικών οικονομικών, φορολογικών, τελωνειακών, φορολογικών, νομικών, εμπορικών και άλλων κινήτρων, προστασίες και εγγυήσεις.

Στη συνέχεια, οι εταιρείες με κεφάλαια από τη Βενεζουέλα ή ξένο που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην SEZ και με δραστηριότητες που επιτρέπουν την ανάπτυξη βιομηχανικών και τεχνολογικών τομέων ή δραστηριοτήτων, χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διάφορες οικονομικές, φορολογικές , τελωνειακά, φορολογικά, νομικά και εμπορικά κίνητρα, προστασίες και εγγυήσεις, μεταξύ άλλων. Θα δοθούν και κίνητρα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην SEZ.

Μεταξύ άλλων, τέτοιες εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από κίνητρα όπως το DRAW BACK (Επιστροφή Φόρου Εισαγωγών) ή την Επιστροφή Φόρου, σε σχέση με τους εθνικούς φόρους. Επίσης, θα επιτρέπονται τελωνειακά οφέλη για σκοπούς εισαγωγής προμηθειών, πρώτων υλών, ανταλλακτικών ή τεμαχίων. Ομοίως, θα υπάρχουν προνομιακές περιοχές φόρτωσης και εκφόρτωσης εμπορευμάτων, μέσω ενός συστήματος πολυτροπικών διαδρόμων υποδομής μεταφορών (χερσαία, υδάτινη, ποτάμια, λίμνη, αεροπορική ή σιδηροδρομική μεταφορά).

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα υπόκεινται επίσης σε έκτακτο και προτιμησιακό καθεστώς. Επίσης, θα επιτραπεί η ελεύθερη μετατρεψιμότητα του νομίσματος και θα εφαρμοστούν εξειδικευμένα σχέδια χρηματοδότησης.

Μέσω αυτού του νόμου, η χώρα επιδιώκει την προώθηση της εθνικής και ξένης παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας στην εθνική επικράτεια, τη διαφοροποίηση και αύξηση των εξαγωγών, τη συμμετοχή σε διεθνείς αγορές, την προώθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης στη χώρα, την αύξηση της παραγωγής εισοδήματος, μεταξύ άλλων στόχων.

Μέχρι σήμερα, έχουν ανακοινωθεί οι ακόλουθες SEZs: Paraguana, Puerto Cabello-Moron, Puerto Cabello-Moron, La Guaira, Margarita και La Tortuga SEZs. . . .

Παραγουάνα: Γειτονεύει την Καραϊβική Θάλασσα. Στεγάζει τα συγκροτήματα διύλισης πετρελαίου Amuay και Punta Cardón. Διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και ήδη εγκατεστημένο λιμάνι βαθέων υδάτων. Η ζώνη αυτή θεωρείται ότι έχει υψηλή ικανότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Puerto Cabello-Moron: Σε αυτή τη ζώνη βρίσκεται το σημαντικότερο θαλάσσιο λιμάνι, αυτό με την υψηλότερη οικονομική αξία στη Βενεζουέλα. Επίσης, το διυλιστήριο πετρελαίου El Palito, το δεύτερο πιο σημαντικό στη χώρα, το Planta Centro, το μεγαλύτερο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στη Βενεζουέλα, και το Morón Petrochemical Complex (Pequiven) βρίσκονται σε αυτή τη ζώνη.

Πολιτεία La Guaira: Γειτονεύει την Καραϊβική και απέχει λιγότερο από 30 χιλιόμετρα από το Καράκας, την πρωτεύουσα της χώρας. Στεγάζει το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Βενεζουέλας και ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας λόγω του όγκου του φορτίου που διακινείται από αυτό και της γειτνίασής του με το Καράκας. Οι παραλίες της πολιτείας προκαλούν τον τουρισμό να αποτελεί παράγοντα σχετικού ενδιαφέροντος.

Μαργαρίτα: Το νησί Μαργαρίτα γειτονεύει με την Καραϊβική Θάλασσα. Ο τουρισμός είναι η κύρια οικονομική του δραστηριότητα. Η Μαργαρίτα διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και ορίστηκε ως ελεύθερο λιμάνι το 2000.

Η χελώνα: Είναι ένα νησί στην Καραϊβική Θάλασσα. Η La Tortuga σχηματίζεται από ένα κύριο νησί και πολλές νησίδες και κοιλάδες. Είναι ακατοίκητο και υπάρχει τουρισμός στο νησί. Αναμένεται να εκτελεστεί μια ομάδα κατασκευαστικών έργων, η οποία θα περιλαμβάνει: ξενοδοχεία-θέρετρα, διεθνές αεροδρόμιο και λιμάνι κρουαζιέρας, κέντρο επιστημονικής έρευνας και πηγές αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Συμπερασματικά…

Υπάρχουν πολλά να γίνουν στη Βενεζουέλα και όταν η χώρα επιδιώκει να ξεπεράσει μια μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, τείνουν να εμφανίζονται ευκαιρίες. Μάλιστα, η χώρα προσαρμόζει σταδιακά τη νομοθεσία της για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Παράλληλα, επιχειρείται προσέγγιση άλλων χωρών και των κυβερνήσεών τους με σκοπό την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Η Βενεζουέλα έχει μεγάλη αναπτυξιακή ικανότητα. Διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αξιοζήλευτη τοποθεσία, υποδομές και μεγάλη ικανότητα να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar