Καθεστώτα Expat in General – Doing Business International

1
Καθεστώτα Expat in General – Doing Business International

Τι είναι τα καθεστώτα εκπατρισμού;

Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης και του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ανάγκη ύπαρξης ενός φυσικού γραφείου για την εκτέλεση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αυξάνεται όλο και λιγότερο. Αυτό σε συνδυασμό με τους κανονισμούς που δημιουργήθηκαν σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της επιδημίας του COVID, έχει κάνει τους ανθρώπους να προσκολλώνται στην ευκολία και την ευχαρίστηση της εργασίας στο σπίτι/εν κινήσει. Σήμερα, είναι εύκολο να έχετε μια εταιρεία στην οποία είστε ιδιοκτήτης ή στην οποία εργάζεστε ενώ ταξιδεύετε/εγκαθιστάτε σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου μεγάλο ποσοστό δραστηριοτήτων εκτελούνται στο διαδίκτυο. Όταν το συνδυάζετε με την επιλογή να έχετε δομές που βελτιστοποιούν τη φορολογική σας κατάσταση ενώ εργάζεστε ως εκπατρισμένος, δημιουργείται μια πολύ ευνοϊκή κατάσταση.

Για να εμβαθύνουμε περισσότερο στο θέμα των καθεστώτων εκπατρισμού, πρέπει αρχικά να προσδιορίσουμε τι είναι ακριβώς ένας εκπατρισμένος. Ομογενής ή ευρύτερα γνωστός ως ομογενής, είναι ένα άτομο που ζει/εργάζεται σε χώρα διαφορετική από τη χώρα καταγωγής/ιθαγένειάς του, συχνά για λόγους εργασίας και προσωρινά. Ένα άτομο που παραιτείται από την υπηκοότητά του στη χώρα καταγωγής του για να γίνει πολίτης άλλου θεωρείται επίσης ως εκπατρισμένος.

Παραδείγματα καθεστώτων εκπατρισμού

Μεξικό

Το Μεξικό έχει μακρά ιστορία υποδοχής εκπατρισμένων και ξένων εργαζομένων στην πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά. Η μετακόμιση στο Μεξικό θα είναι ικανοποιητική, καθώς υπάρχουν ήδη πολλοί εκπατρισμένοι στο Μεξικό. Θεωρείται ως μια σημαντική πύλη εισόδου στις παγκόσμιες αγορές για πολλές πολυεθνικές εταιρείες στους κλάδους της τεχνολογίας, των οικονομικών, της διαφήμισης και του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο φόρος εισοδήματος στο προσωπικό εισόδημα εξαρτάται από το πόσα κερδίζετε και το καθεστώς διαμονής σας. Οι μη κάτοικοι που ζουν στο Μεξικό φορολογούνται μόνο για το εισόδημα που αποκτούν στο Μεξικό. Για να σας δώσουμε μια ευρεία ιδέα για τους συντελεστές φόρου εισοδήματος, οι κάτοικοι μπορούν να πληρώσουν από οπουδήποτε 2 έως 35%, ενώ οι μη κάτοικοι και τα άτομα με βίζα εργασίας θα πληρώνουν μεταξύ τους 15 έως 30%.

Το Μεξικό είναι μια από τις πιο εύκολες χώρες για να αποκτήσετε βίζα παραμονής. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και φθηνή. Πρέπει απλώς να αποδείξετε ότι έχετε αρκετά κεφάλαια για να καλύψετε το κόστος ζωής σας και να περάσετε μια απλή συνέντευξη μετανάστευσης που έγινε στο πλησιέστερο προξενείο του Μεξικού. Υπάρχουν δύο τύποι βίζας παραμονής: Μόνιμη ή προσωρινή. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο θεωρήσεων οφείλεται στις απαιτήσεις εισοδήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας, θα ερωτηθείτε από μεξικανούς υπαλλήλους μετανάστευσης για θέματα όπως πώς σκοπεύετε να καλύψετε τα έξοδά σας στο Μεξικό, εάν λαμβάνετε σύνταξη ή κοινωνική ασφάλιση, εάν είστε μισθωτοί, πώς κερδίζετε τα προς το ζην και ποιος είναι ο λόγος σας γιατί θέλεις να ζήσεις στο Μεξικό είναι.

Συνιστάται να προσλάβετε δικηγόρο ή συντονιστή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αυτό γιατί ορισμένα από τα έγγραφα πρέπει να μεταφραστούν στα ισπανικά.

Ινδονησιακά/Μπαλινέζικα

Η Ινδονησία είναι ένας δημοφιλής προορισμός για ψηφιακούς νομάδες λόγω του χαμηλού κόστους ζωής και της αφθονίας των καφέ με καλές συνδέσεις στο διαδίκτυο. Οι Nomads/Expats εγκαθίστανται συχνά στο Μπαλί, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή hotspot στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Ως εκπατρισμένος, θα είναι ευκολότερο να βρεις δουλειά σε έναν Ινδονήσιο εργοδότη προτού εισέλθεις στη χώρα για να σου δώσει αρκετό χρόνο για να υποβάλεις αίτηση για βίζα και άδεια εργασίας και για τον εργοδότη σου να χορηγήσει την αίτησή σου για βίζα.

Το Μπαλί ολοκλήρωσε επίσημα μια νέα ψηφιακή νομαδική βίζα ( Σεπτέμβριος, 2022), το οποίο θα επιτρέπει στους απομακρυσμένους εργαζόμενους να διαμένουν εκεί αφορολόγητο έως και έξι μήνες. Επί του παρόντος συζητείται μια πενταετής επανάληψη.

Ένας ομογενής που εργάζεται στην Ινδονησία έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για εδαφική βάση εισοδήματος με πολλές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, ο ομογενής πρέπει να έχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Επιπλέον, ισχύει μόνο εντός 4 οικονομικών ετών από την απόκτηση ΑΦΜ, δεν ισχύει για ομογενείς που κάνουν χρήση Φορολογικής Σύμβασης και ο ομογενής πρέπει να υποβάλει αίτηση και να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στην Εφορία για να λάβει αυτό το επίδομα.

Επιπλέον, οι μη κάτοικοι υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (PIT) μόνο για εισόδημα που ανήκει στην Ινδονησία, σε αντίθεση με τους φορολογούμενους ομολόγους τους που φορολογούνται για το εισόδημα που αποκτούν στην Ινδονησία και στο εξωτερικό. εκτός εάν υπάρχει Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ της χώρας διαμονής του ατόμου και της κυβέρνησης της Ινδονησίας.

Το ολλανδικό φορολογικό καθεστώς για τα άτομα που εργάζονται σε εργασία είναι αρκετά άκαμπτο όταν πρόκειται για εκπτώσεις δαπανών. Ο γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι τα έξοδα των εργαζομένων δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο έκπτωσης φόρου. Ωστόσο, ένας εργοδότης μπορεί να αποφασίσει να αποζημιώσει τον εκπατρισμένο εργαζόμενο αφορολόγητο για ορισμένες προϋποθέσεις. Ένα καλό παράδειγμα θα ήταν ένα επίδομα ταξιδιού και διαμονής για διαμονή σε μια ξένη χώρα.

Στην Ολλανδία, υπάρχει ένα είδος φόρου που ονομάζεται απόφαση 30%. Αυτό σημαίνει εάν προσλαμβάνεστε στο εξωτερικό για να εργαστείτε στην Ολλανδία. Ο εργοδότης σας μπορεί να πληρώσει το 30% του μισθού σας ως αφορολόγητο. Εάν πληροίτε τους όρους της απόφασης. Ο εργαζόμενος πρέπει να διαμένει στο εξωτερικό και να εργάζεται σε εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στην ολλανδική εφορία, ο μισθός του πρέπει να πληροί την ελάχιστη απαίτηση των 38.347 € (το 2020).

Το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αυτού του καθεστώτος είναι ότι ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να τεκμηριώνει το ακριβές ύψος των δαπανών που πραγματοποιεί ο εργαζόμενος.

Η Πορτογαλία, ειδικότερα, θεωρείται ιδιαίτερα χώρα για τους ομογενείς λόγω των φορολογικών κινήτρων που προσφέρει στους ομογενείς και του χαμηλού κόστους διαβίωσής της. Το 2021, η Πορτογαλία κατέλαβε την 4η θέση στις 5 κορυφαίες χώρες για τους ομογενείς. Πάνω από το 80% των ομογενών που ταξίδεψαν εκεί ήταν ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Οι ομογενείς πρέπει να εγγραφούν ως φορολογούμενοι πριν αρχίσουν να κερδίζουν χρήματα. Στη συνέχεια θα ληφθεί ένα NIF (Numero de Identicacao Fiscal). Απαιτείται η υποβολή ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το NHR, ένα φορολογικό καθεστώς μη συνήθους διαμονής, δημιουργήθηκε το 2009. Η μη συνήθης κατοικία έχει φορολογικά οφέλη για τα πρώτα 10 χρόνια. Υπολογίζεται κατ‘ αποκοπή ποσοστό 25%, δεν έχει σημασία τι επίπεδο είναι το εισόδημα. Υπάρχει μειωμένος φόρος στα μερίσματα και στα λοιπά έσοδα από επενδύσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις το εισόδημα μπορεί να απαλλαγεί από φόρο. Δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς, δώρου ή περιουσίας σχετικά με τους ομογενείς.

Τα 10 κορυφαία καθεστώτα εκπατρισμού (2021)

1. Μεξικό

2. Ινδονησία

3. Ταϊβάν

4. Πορτογαλία

5. Ισπανία

6. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

7. Βιετνάμ

8. Ταϊλάνδη.

9. Ολλανδία

10. Γαλλία

Τι μπορούμε να κάνουμε για σας;

Προσφέρουμε πλήρη πακέτα συμμόρφωσης για εργοδότες και εργαζόμενους. Για το μεγαλύτερο μέρος της τυπικής μισθοδοσίας και της εργοδοτικής βοήθειας, ισχύουν σταθεροί τιμοκατάλογοι.

Συμβουλεύουμε τους εργοδότες και τους εργαζομένους για φορολογικά θέματα που αφορούν καθημερινές αποσπάσεις και χειριζόμαστε σχετικά θέματα συμμόρφωσης.

Μπορούμε μεταξύ άλλων να χειριστούμε τα εξής:

  • Φορολογική εγγραφή εργοδοτών και εργαζομένων
  • Εφαρμογή του κανονισμού 30% (Ολλανδία)
  • Σύνταξη Συμβάσεων Εργασίας και Εγχειριδίων Εργασίας
  • Αντιμετωπίστε τις απαιτούμενες προσαρμογές στη σύμβαση εργασίας του εργαζομένου
  • Διαδικασία αίτησης για άδειες εργασίας ή/και διαμονής
  • Αντιμετώπιση διατυπώσεων εγγραφής.
  • Αντιμετώπιση θεμάτων φορολογικής συμμόρφωσης ομογενών, όπως υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έλεγχος βεβαιώσεων κ.λπ.

Εάν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail, καλέστε μας στο +31 6 185 202 99 ή συμπληρώστε τη φόρμα web στη διεύθυνση www.doing-business-international.com/contact/

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar