Orishas και η ισορροπία μεταξύ ζωής και θανάτου – #FolkloreThursday

1
Orishas και η ισορροπία μεταξύ ζωής και θανάτου – #FolkloreThursday

Οι Orishas είναι θεότητες που αντιπροσωπεύουν κυρίως τις δυνάμεις της φύσης. Έχουν επίσης συγκεκριμένες ευθύνες και εργάζονται για να εξισορροπήσουν το σύμπαν και τις ενέργειές του. Οι Orishas υμνούνται κυρίως μεταξύ του λαού Iorubá στη Δυτική Αφρική. Ωστόσο, όταν οι Αφρικανοί μεταφέρθηκαν στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Αμερικής, έφεραν και την πνευματικότητά τους που άκμασε σε όλη τη γη και συγκρίθηκε με τις χριστιανικές πεποιθήσεις.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι θρησκείες στη Βραζιλία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αφρικανικές παραδόσεις. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δηλώνει Χριστιανοί, οι Orishas και άλλες πεποιθήσεις μπορεί να βρεθούν αναμεμειγμένες στην πίστη τους μέσω του συγκρητισμού. Επίσημα, μόνο περίπου το 3,2% του πληθυσμού μας ακολουθεί «άλλες θρησκείες» – στις οποίες περιλαμβάνονται οι αφροαπογονικές θρησκείες Candomblé και Umbanda – αντί για καθολικισμό, προτεσταντισμό, πνευματισμό ή καμία από αυτές.

Λέγεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 400 διαφορετικά Orisha εκεί έξω, αλλά μερικά από αυτά είναι πολύ πιο δημοφιλή από άλλα. Σε αυτό το άρθρο, θα φέρω τρεις Orisha που συνδέονται με τη ζωή, τον θάνατο και την αναγέννηση γενικά. Θα καταλάβουμε πώς είναι δεμένοι μεταξύ τους και πώς κρατούν τη ροή της ζωής ασταμάτητη.

Σχέδιο μπλε κοντάρι με πουλί από πάνω

Orisha Oxala, ο Δημιουργός

Ο Oxalá είναι ο δημιουργός του κόσμου και των ανθρώπων. Είναι επίσης κοινώς γνωστός ως Obatalá. Μπορεί να εκπροσωπηθεί και ως ηλικιωμένος και ως νέος.

Κυβερνά τον αέρα και είναι πανταχού παρών. Σε ορισμένες μαρτυρίες, πήρε τη Νανά για σύζυγο αφού της έκανε ξόρκι. Του κίνησε το ενδιαφέρον πώς ήταν σε θέση να καλέσει και να ελέγξει τους νεκρούς. Είχαν τέσσερα παιδιά Orisha: Omulu, Oxumaré, Ewa και Ossain.

Το Oxalá σχετίζεται κυρίως με τη ζωή και τη δημιουργία.

Η Oxalá δημιουργεί το Ifé

Υπήρχε μόνο νερό και βάλτοι στην αρχή. Τίποτα δεν θα μπορούσε να ανθίσει εκεί. Πάνω από αυτό το υδάτινο μέρος, υπήρχε ο ουρανός, το σπίτι των Orishas. Ένας από αυτούς τους Orishas, ​​ο Olorum, ανέθεσε στον Oxalá ένα διαφορετικό καθήκον: ήθελε να μπορεί να περπατήσει πάνω από το υδάτινο μέρος. Για να εκπληρώσει αυτό το καθήκον, πρόσφερε στον Oxalá ένα κοχύλι γεμάτο χώμα, ένα περιστέρι και μια κότα.

Ο Oxalá κατέβηκε από τον ουρανό και εναποθέτησε τη γη σε μια μικρή περιοχή. Έβαλε το περιστέρι και την κότα σε αυτή τη γη και άρχισαν να το απλώνουν. Σύντομα, ένα τεράστιο μέρος του υδάτινου τόπου καλύφθηκε με χώμα. Λίγο καιρό αργότερα, αυτή η γη ήταν αρκετά στερεή για να περπατήσουν οι Orishas. Αυτό το μέρος έγινε γνωστό ως Ifé (κάτι σαν «μεγάλη κατοικία»). Δημιούργησε πολλά δέντρα και ζωντανά όντα. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ανθρώπους. Προσπάθησε να τα φτιάξει από αέρα, σαν να ήταν φτιαγμένος από αυτόν. Δεν λειτούργησε. Προσπάθησε να τα φτιάξει από ξύλο, φωτιά και ελαιόλαδο. Καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν απέδωσε. Τότε ήρθε να βοηθήσει η Nanã. Του έδωσε λίγη λάσπη από το σπίτι της –το κάτω μέρος των βάλτων– και η Οξάλα πλάσαρε τα πρώτα ανθρώπινα όντα από αυτήν.

Αυτή τη στιγμή κάτι είχε ρυθμιστεί: οι άνθρωποι ήρθαν από τη λάσπη της Nanã και πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν όταν πεθάνουν.

Η δημιουργία ολοκληρώθηκε.

Μωβ εικόνα σαν βάζο με λουλούδια πάνω της

Orisha Nanã, ο Κρόνος

Η Nanã είναι η πιο σεβαστή Orisha από όλες. Είναι μια κορώνα που ξέρει όλα τα μυστικά ξόρκια και τις κρυμμένες γνώσεις εκεί έξω. Είναι σε θέση να θεραπεύει πληγές και ασθένειες, καθώς και να ρίχνει κατάρες και πληγές. Είναι επίσης η σύζυγος του Oxalá, του Δημιουργού.

Αν και το κύριο στοιχείο της είναι η γη, σχετίζεται επίσης με το νερό, αλλά με διαφορετικό τρόπο από άλλους «υδάτινους Orisha» όπως ο Yemaya και ο Oshun. Το Nanã (γνωστό και ως Nanã Buruquê ή Nanan Buruku) συνδέεται με τους βάλτους και την κοίτη του ποταμού. Όπου συναντιούνται νερό και γη, έχουμε λάσπη. Από τη λάσπη, μπορεί να βρούμε δημιουργία και καταστροφή. Η Nanã κυβερνά αυτό.

Η Orisha Nanã φορά λευκά και μοβ φορέματα. Κουβαλάει πάντα ένα Ibiri, το οποίο είναι ένα εργαλείο ικανό να διώχνει τα κακά πνεύματα.

Η Nanã είναι μυστηριώδης και μπορεί να είναι εκδικητική. Κανείς δεν ξέρει τι έχει στο μυαλό της.

Η Nanã γεννά τον Oxumaré και τον Omulu

Η Nanã είχε δύο παιδιά που θεωρούνται αντίθετα μεταξύ τους: Oxumaré και Omulu. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ τους μπορεί να παρατηρηθεί μόνο υποκειμενικά από τον θεατή.

Το Oxumaré θεωρούνταν το πιο όμορφο ον από όλα. Είχε τα χαρακτηριστικά του άνδρα και της γυναίκας. Ήταν πολύχρωμος σαν το ουράνιο τόξο. Ο Omulu, από την άλλη, ήταν ο άσχημος. Ο Nanã κάλυψε το πρόσωπο και το σώμα του με ράφια για να μην τον δει κανείς (κάποιοι λένε ότι κανείς δεν θα τον κορόιδευε. Άλλοι λένε ότι η Nanã ντράπηκε γι‘ αυτόν).

Ο Oxumaré υψώθηκε προς τον ουρανό, ώστε όλοι να μπορούν να τον δουν. Θα έφερνε ευτυχία και ομορφιά στη ζωή.

Το Omulu ήταν κρυμμένο και έπεσε θύμα όλων των ασθενειών στον κόσμο, όντας γνωστός ως το ίδιο το παράσιτο.

Πορτοκαλί εικόνα που μοιάζει με δέντρο

Orisha Omulu, Ασθένειες και θεραπεία

Το Omulu είναι το Orisha που σχετίζεται με παράσιτα και δερματικές ασθένειες. Από την άλλη, είναι και θεραπευτής. Στην πραγματικότητα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα Orisha, όπως και η μητέρα του, Nanã. Γνωστός και ως Obaluaê, κρύβει το πρόσωπό του και καλύπτει όλο του το σώμα με τα ρούχα του από ράφια. Αυτά τα ίδια ρούχα προσθέτουν κίνηση στο χορό του.

Ο Omulu έζησε μια ζωή χωρίς κανόνες και όρια. Υπέφερε από αμέτρητους τύπους ασθενειών και πέθανε πολλές φορές επίσης. Εν τέλει αντιπροσωπεύει πώς μπορεί να απολαύσει κανείς τη ζωή και μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνος.

Omulu και τα μυστήρια της ζωής

Ο Omulu εκδιώχθηκε από την παρουσία των άλλων Orishas. Συνέβη επειδή ό,τι άγγιζε θα αρρώσταινε και πιθανότατα πέθαινε. Κάποτε όλοι οι Ορίσα έκαναν πάρτι. Μέθυσαν και άρχισαν να κοροϊδεύουν τον Omulu για το ξύλινο πόδι του. Μετά από μια σειρά προσβολών, ο Omulu έχασε την υπομονή του και άγγιξε τον καθένα από αυτούς με το μπαστούνι του. Όλοι αρρώστησαν. Μετά από αυτό το επεισόδιο, τον έστειλαν να ζήσει στο δάσος όπου κανείς δεν θα μπορούσε να τον βρει. Εκεί έμαθε όλα τα ξόρκια – τόσο για καλές όσο και για κακές προθέσεις. Η είδηση ​​διαδόθηκε γρήγορα και άρχισε να τον φοβούνται όλοι.

Μια μέρα, ενώ βρισκόταν σε περιαγωγή χωρίς προορισμό, ο Omulu συνάντησε τον Xangô – τον ​​πολεμιστή Orisha. Ο Xangô ερχόταν από τη χώρα των Jejes (Δημοκρατία του Μπενίν σήμερα), όπου όλοι οι άνθρωποι έπασχαν από μια μυστηριώδη και ανίατη ασθένεια. Εξήγησε την κατάσταση στον Omulu και του έδωσε οδηγίες πώς να εκτελέσει ένα θεραπευτικό ξόρκι ειδικά για αυτήν την ασθένεια. Ο Omulu ανέβηκε στην περιοχή όπου ζούσαν οι Jejes και θεράπευσε όλο τον πληθυσμό με τη μαγεία του. Σε αντάλλαγμα, έγινε ο βασιλιάς των Jejes.

Oxalá, Nanã και Omulu – Η ισορροπία της ζωής

Όπως μπορούμε να δούμε, αυτοί οι τρεις Orisha παίζουν πολύ σημαντικούς ρόλους για να διατηρήσουν την ισορροπία της ζωής:

  • Ο Oxalá δημιούργησε τα πάντα.
  • Δίπλα στη Νανά, ζωντάνεψαν και άνθρωποι.
  • Η Νανά κυβέρνησε τους νεκρούς.
  • Η Nanã γέννησε επίσης την ομορφιά (Oxumaré) και επίσης τις ασθένειες και τη θεραπεία (Omulu).
  • Το Omulu προσωποποίησε τη ζωή και το θάνατο.

Όλα συμβολίζουν την ίδια μυστηριώδη ενέργεια που κρατά τη ζωή να συνεχίζεται με ασταμάτητο τρόπο. Είναι οι δυνάμεις που κάνουν έναν σπόρο να μεγαλώσει, να γίνει δέντρο, να φέρει λουλούδια και καρπούς, να τα απλώσει στον άνεμο, να φθαρεί και να ξαναγεννηθεί.

Δεν τελειώνει ποτέ. Είναι αιώνιο.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar